neděle 26. července 2009

Proč jsem pro zákaz předvolebních průzkumů

Po určitých úvahách jsem dospěl k závěru, že v rámci poctivé soutěže politických stran by měly být zakázány politické průzkumy o procentuelních "šancích" těch a těch stran vyhrát nebo prohrát ty či ony volby.

Průzkumy jsou velmi dobře zneužitelné a nepochybuji o tom, že jsou i zneužívané. Stačí se na ně někdy podívat. Jednou vede ODS, najednou příště vede ČSSD a modroptáci ztrácej, jindy se zase na stránkách DS objevil průzkum před volbami do europarlamentu, kde se psalo, že 4,6 % voličů chce dát této straně hlas. Je to přitom tak jednoduché. Pokud průzkum není kompletně zfalšován, lze ho provádět v oblastech, které jsou známé silnými základnami voličů určitých stran. Pokud průzkum DS nebyl totální výmysl, zřejmě byl prováděn v Janově nebo někde, kde měla DS podporu. Ukázat vysoké číslo bylo nutné, aby se lidé nebáli tuto stranu volit. ODS a ČSSD to mají složitější. Vysoká čísla mohou před volbami daným stranám uškodit, protože jejich potenciální voliče ukolébají v pocitu bezpečí. Naopak se hodí spíše nižší čísla, protože pak to může skalní odpůrce opačné strany vyburcovat k volení a podpoření "menšího zla".

Je mi samozřejmě jasné, že existují i skutečné průzkumy, kdy strany opravdu chtějí zjistit své přibližné šance. Nicméně síla falešného průzkumu je opravdu velká. Pamatujete na zelené a jejich vstup do vysoké politiky? Zeptejte se pár lidí v okolí a pokud někdo přejde ohromný stud a přizná se, že tuhle špínu volil, tak se ho pak zeptejte na důvod této volby. V drtivé většině případů se dozvíte, že zeleným dal hlas proto, že se všude psalo o jejich šancích na vstup do parlamentu. Že se jednalo o neznámou stranu zde hrálo důležitou roli, protože nikdo neviděl skandály a kontroverzní chování. Kdo, kde a koho podplatil si netroufám odhadovat, nicméně faktem je, že zelení, do té doby se motající u dna a naprosto neznámí, získali šanci až poté, co se o nich začlo psát, že mají šanci.

Celkově vzato jsou předvolební průzkumy velmi účinnou formou manipulace s voliči a zároveň nástrojem k vyšachování malých stran (Kdo nikdy neslyšel o tom, jak malé strany nemají šance a nemá proto cenu je volit a to vše založené na volebních průzkumech?) nebo naopak k podpoření malé strany, která se hodí. Co totiž zplodili zelení? Kocába, Džamilu, biomasu Jacques, syna zbohatlíků a socialistického retarda Matěje Stropnického, pár kudel do zad větších stran, atd. Strana zelených je ale koneckonců okrasou snad všech evropských parlamentů a zpravidla bývá útočištěm těch nejhorších multikulturních zrádců. Zřejmě někomu "vzadu" došlo, že by bylo dobré, kdybychom i my zde měli nějaký podobně rozkladný element. Naštěstí teď vše vypadá, že se ten element díky vnitrostranickým hádkám rozložil sám a v dalších volbách už o něm neuslyšíme.

Nenechte sebou manipulovat. Volte podle svědomí, ne podle volebních průzkumů. A nebojte se, že volbou menší strany něco pokazíte. Beztak jsou ti nahoře všichni podobná verbež, takže prakticky není co ztratit.

2 komentáře:

  1. Dobrý den. Mohli bychom váš text převzít a dát jako jednu z úvah na web http://www.voltenevyvolene.cz? Hodil by se tam. Napište prosím na voltenevyvolene@seznam.cz. Díky

    OdpovědětVymazat
  2. Jakub:
    Určitě můžete, bude mi potěšením :)

    OdpovědětVymazat