pondělí 7. září 2009

Zlý bubák s patkou a knírkem

Tak jsem se před chvilkou dočetl, že Německo je pobouřeno klipem proti AIDS, na jehož konci se jako milovník nicnetušící nevinné dívky ukáže postava připomínající Adolfa Hitlera. Ten je dle autorů klipu ztělesněním absolutního zla a proto se tedy hodí jako personifikace AIDS, který je také absolutní zlo.

Není to poslední dobou poprvé, co se s Adolfem setkávám. Nedávno údajně proběhla dražba některých jeho obrazů. Ve mne osobně nevyvolávaly špatný dojem. Nebylo na nich nic negativního, nepřevládala tma, nikdo nikoho nevraždil, nikdo nikoho neplynoval a ani tam nepobíhaly zamračené postavičky s nožem v ruce - oblíbený to motiv umělecké činnosti psychopatických masových zabijáků. Na konci reportáže z dražby bylo samozřejmě povinně zmíněno, že odborníci srovnávají Adolfovy obrazy s horším vesnickým učitelem výtvarky. To víte, konec vždycky visí ve vzduchu a není možné dopustit, aby si někdo snad i řekl, že těch pár domečků s postavičkami a přírodou je namalováno docela pěkně a celkově z toho jde velmi příjemný dojem.

Zpět ale k AIDS-klipu. Na článek jsem narazil na (hov)novinkách tečka cézet a jako obvykle byla pod ním i nepříliš dlouhá diskuse. Docela mne zajímalo, jestlipak tam někomu došlo, že jakákoliv snaha označit Hitlera za absolutní zlo či ho alespoň nějak spojit s neúspěchem (viz "špatný malíř") je mimo jiné i účelovou manipulací politickými názory. Výsledek? Nic. Někomu se klip líbil, někomu ne. U nikoho ani náznak povědomí o dobře nachystané pasti.

Kopání do Adolfovy mrtvoly ani zdaleka není pouze výrazem pomstychtivosti náhodných jednotlivců. Má to podstatně hlubší význam. Adolf je totiž ikona, kterou lze i dnes spojovat s mnoha myšlenkami. Je to ale "zlá" ikona. Vzor záporáka. Jako takový bude mít tím větší účinek, čím nadpřirozenější negativní vlastnosti získá. Týká se to samozřejmě i jeho přisluhovačů a myšlenek, které k tomu náležejí. Jednou z nich je i nacistický ideál nadčlověka. Už ten samotný název má mystický nádech nadpřirozeného tajemna. A právě tohoto tajemna je mistrně využíváno. Pokud pominu známou hru Wolfenstein 3D, mohu jako příklad uvést jednu postavičku z komixového a později zfilmovaného hellboye. Je jím Karl Ruprecht Kroenen (pozorně si všimněte, že už toto příjmení budí jakousi hrůzu). Před druhou světovou válkou praktikující okultista a také chirurgický masochista, který měl sklony k sebepoškozování skalpelem. Díky tomu si odřezal i rty a oční víčka a celé jeho tělo bylo pokryto odpornými jizvami. Ve filmu ho lze poprvé vidět v jakési zvláštní plynové masce a nacistické uniformě. Před chvilkou jsem se na oficiálních stránkách dočetl, že s jeho sklony k perverzi pro něj nebyl problém zaprodat svůj život nacismu a po pádu třetí říše se stát oddaným služebníkem pekla. Jeho tělo je znetvořené stejně jako jeho duše a jeho krev již dávno vyschla a místo ní má jen prach. Nevím jak vám, ale mě to trošku připomíná standardní mediální popis průměrného českého vlastence.

I autoři AIDS-klipu využívají onoho tajemna. "ADOLF HITLER JE ABSOLUTNÍ ZLO." Slyšíte to tam taky? To ABSOLUTNÍ? Adolf Hitler zde není prezentován jako člověk, ale jako koncentrace negativity, která jakoby přišla z jiného světa (viz Kroenen). Můžete si toho všimnout všude kolem sebe. Vůdce už dávno není člověkem. Je to archetyp - pravzor nenávisti. A kde není možné ho spojit se zlem (třeba malování docela pěkných obrazů), tam je ho třeba alespoň spojit s neúspěchem (což je taky forma zla). Je totiž naprosto skandální, aby si snad někdo myslel, že Adolf mohl mít i dobré stránky. ABSOLUTNÍ ZLO nemůže mít dobré stránky. Jak už jsem ale psal, cílem není kopat do jeho mrtvoly. Adolf je totiž mocná zbraň. Stačí ho jenom přiřadit k vybrané myšlence nebo tématu. Vyvrátit totiž nějakou myšlenku není vůbec sranda. Ale s nálepkou zla jde hned všechno lépe. Nevěříte? Projevte někdy strach o zachování bílé rasy a sledujte okolní reakce:)

Absolutizace Adolfa a totální zlořečení čehokoliv s ním spojeného má ještě jeden důležitý rozměr - ODLIDŠTĚNÍ. Naprosto dokonale to bylo vyjádřeno v mentalitě, která se táhla jedním ne moc starým článkem na libimseti. Jmenoval se "hry, ve kterých vystřílíte nácky". Hned v úvodu bylo opět zmíněno, že nacismus znamenal nejenom utrpení, ale i ABSOLUTNÍ ZLO. Celý článek pak rozebíral různé hry, kde se jako obvykle snoubila krvelačnost s antifašismem a celé to bylo jakoby podloženo jistým duchem dobra - tím dobrem je samozřejmě kdokoliv, kdo střílí nácky a brodí se v potocích jejich krve. Být zlý je sice fuj, ale u nácků se to nepočítá, protože ti zastupují ono absolutní zlo a tedy to nejsou ani lidé a kdo je chce vyhladit, může logicky být jenom "dobrý". Mě zde napadá už jen jedna malá poznámka - jak by autor reagoval, kdyby někdo například udělal hru, kde budou stříleni multikulturalisti, levičáci, případně nějaké rasové či jakékoliv nenacistické názorové etnikum? To by byl řev, co?

Je třeba také mít na paměti, že jakékoliv zapochybování o vůdci v roli absolutního zla povede jednoduše k tomu, že taky dostanete nálepku značky ADOLF. Není dovoleno pochybovat. On je ZLÝ a cokoliv s ním spojené je taky ZLÉ a nebo alespoň neúspěšné či nějak narušené a měli byste se od toho držet dál a moc to neřešit. Není koneckonců co řešit. ZLÉ je prostě ZLÉ, protože to tak prostě je a kdo o tom přemýšlí, je ostatními vnímán taky jako ZLÝ. I mě tak teď jistě spousta čtenářů tohoto článku vnímá. Mnozí možná i jásaj nad tím, že jsem se konečně ukázal jako zastánce Adolfa a tedy jsem se teď stal náckem a absolutním zlem, které je třeba zastřelit, eliminovat a strašit jím děti ve školách i dospělé jedince. To vás ale zklamu. Adolf je pro mě ukázkou opravdu zajímavé osobnosti a geniálního řečníka, ale taky člověka, který toho dost zvládnul posrat a ubližoval i naší zemi, což je neodpustitelné. Taky mi nevadí střílet nácky v počítačových hrách, stejně jako mi nevadí tam střílet kohokoliv jiného. I hellboy je podle mě skvělej komix i film a stejně tak i spousta dalších, které na druhou světovou nějak navazují. Rád se těmahle věcma bavím a nevidím v tom problém. Už mi ale dávno došlo, že snahy o znelidštění určitých idejí a následné umělé propojování s jinými "nepohodlnými" myšlenkami mají v naší společnosti trošku hlubší význam než se na první pohled může zdát. A co vy, taky už se trošku rozsvítilo?

4 komentáře:

  1. Pat: "Dějiny píší vítězové" a v tomhle článku vidím pozastavení se nad tím, jak lze dějiny různě vybarvovat. O Adolfu Hitlerovi jako člověku nevím vůbec nic. Říká se, že byl zlostný, říká se, že měl rád děti a podle všeho byla Eva Braunová (snad jsem se nespletl) docela kost. Víc nic. Že elitní německé jednotky páchaly zvěrstva? A které ne? Myslím, že se nepletu, když napíšu, že rusové se jim přinejmneším vyrovnali (a to dokonce na vlastním území). Neobhajuji nacismus, nejsem nadšený z revizionismu, ale souhlasím s tím, že na historii bychom se měli dívat střízlivýma očima.

    OdpovědětVymazat
  2. Pavel:
    Přesně tak. Jinak spíš než pozastavení nad pokroucením historie má tenhle článek poukazovat na to, jak je to překrucování zneužíváno v praxi. Viz to odosobnění současných lidí s nepohodlnými názory skrz odosobnění Hitlera jakožto člověka a nacismu jakožto ideologie totálního zla - obojí pak stačí už jen dát jako nálepku nepohodlným osobám, atd....zajímavě mi na to napsal jeden týpek, abych si všimnul, že dnes se nebojuje proti NEONACISTŮM, což jsou často lidé s vlastníma rodinama, láskama, slastma i strastma, ale proti NEONACISMU, což je upalování malejch dětí, absolutní zlo, úpadek, atd. ... V jedné knize byla též tato rada: "Tím, že spojíte do obrazu nepřítele víc osob, nepřítele odosobníte. Tím zdiskreditujete lidskou komponentu, která by mohla u cílové osoby vzbudit soucit. Nepřítel pak není konkrétní osoba, ale abstraktum. Nyní se již bojuje proti něčemu, a ne proti někomu. To naši věc usnadňuje." ... Další zajímavá reakce byla od jinýho kámoše, kterej tohle dal přečíst svýmu kámošovi (obyčejnej člověk, žádná antifa nebo naci). Označil nás oba za zvrácené, pokud s tímhle článkem souhlasíme, protože HITLER PROSTĚ BYL ABSOLUTNÍ ZLO, TEČKA! Těžko nám mohl dát lepší příklad zfanatizovanosti "obyčejného lidu". Já osobně jsem se už též mnohokrát setkal s tím, že jsem byl označován za různé druhy narušených jedinců a zrůd, když jsem zmínil, že Hitlera beru prostě jako hodně zajímavýho člověka a snažím se využít i jeho kladných stránek (geniální řečník například). Mnohokrát jsem byl takto seřván, že o tomhle se nepochybuje, protože Hitler prostě kladný stránky neměl. ... Dost lidí je zfanatizovanejch.

    OdpovědětVymazat
  3. Pat: Ne všichni přemýšlí :) A dost lidí si plete pojmy a dojmy, s tím nic neuděláš. Jen doufám, že mě nemáš za zfanatizovaného náboženského magora ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Pavel:
    Zfanatizovaný magory všeho druhu, včetně těch náboženských, jsem už v životě potkal a ještě potkám mnohokrát...a proto vim, že i když se naše názory na náboženství zrovna moc neshodujou, tak za zfanatizovanýho magora tě nepovažuju....do toho máš dle mého hodně daleko:D...
    Jinak souhlas s tím cos teďka napsal o lidech....těžko to lépe vyjádřit.

    OdpovědětVymazat